SzukajSzukajoznámeníZawiadomienieMojeMojeKoszykKoszyk 0
Gotuj z nami Sklep Premium O nas Kontakt
banner image

Sposób przygotowania

1

Najpierw ugotuj bataty: w niewielkim garnku zagotuj 1 l wody, następnie zmniejsz ogień na średni i wsyp do wody pokrojone warzywa. Przykryj i gotuj przez 15–17 minut.

2

W międzyczasie przygotuj farsz mięsny. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, następnie dodaj pokrojoną cebulę i smaż przez 3–4 minuty na średnim ogniu.

3

Następnie dodaj mięso mielone i posiekanyego selera. Smaż przez kolejne 4 minuty, co chwilę mieszając. Dodaj keczup, sos sojowy, syrop klonowy, suszony czosnek, mieloną paprykę, kmin rzymski, 100 ml wody i sól. Przykryj i duś przez 5 minut na średnim ogniu.

4

Odcedź ugotowane bataty i wrzuć je z powrotem do garnka. Wymieszaj z letnim mlekiem, masłem i solą.

5

Weź tłuczek do ziemniaków i ubij zawartość garnka na purée. Nie musi być idealnie gładkie.

6

Rozgrzej piekarnik do 190°C i przygotuj niewielką formę do zapiekanek (20 cm × 30 cm), do której przełóż farsz mięsny.

7

Na farszu równą warstwą rozsmaruj purée z batatów. Wstaw formę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 15–17 minut w temperaturze 190–195°C.

8

Posyp zapiekankę posiekaną kolendrą, podziel na 4 porcje i podawaj.

Autor przepisu
Zespół Jemy zdrowo
Załóż własny zeszyt z przepisami
  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu

Podziel się swoimi wrażeniami i wskazówkami

Martina Sponerová
24. marca 2024

Doskonały!

Tłumaczenie automatyczne

Nina Drášilová
16. marca 2023

Absolutnie doskonałe! jedyna zmiana to pietruszka zamiast selera i nie dodałam kolendry bo nie było jej w domu. Do mieszanki mięsnej dodałam bulion wołowy...

Tłumaczenie automatyczne

Monika Holá
08. marca 2023

Luksusowy 🍽

Tłumaczenie automatyczne

banner image
Więcej informacji o Twoim zeszycie www.jimezdrave.cz
Tworzymy zdrowe i proste przepisy dla całej rodziny

Chcesz otrzymywać nasze przepisy?

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami! Prześlemy Ci je na e-mail dwa razy w tygodniu. Jeżeli nie przypadną Ci do gustu, zawsze możesz się wypisać.

Załóż własny zeszyt z przepisami

  • Zapisz swoje ulubione przepisy
  • Dodawaj do nich własne notatki
  • Wszystkie Twoje oceny w jednym miejscu